Onbegrensde Zaken | Lotus.nu
21580
page-template-default,page,page-id-21580,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels ruim zeventig jaar achter ons en binnenkort verdwijnt de laatste generatie die haar bewust heeft meegemaakt.

Na het einde van WO !! was de wederopbouw van de economie in Nederland prioriteit nummer één en de zorg voor getraumatiseerde slachtoffers groeide slechts  langzaam. Ook mensen die de bezetting door de Japanners van voormalig Nederlands-Indië hebben overleefd en in Nederland aankwamen om een nieuw bestaan op te bouwen, konden weinig tot niet rekenen op begrip. Voor deze groep eerste generatieslachtoffers zat er niets anders op dan een dikke streep onder hun verleden te zetten en hard te gaan werken.

Overleven in een oorlog betekent: zorgen dat je niet opvalt, de bezetter altijd gelijk geven, straf en onderdrukking aanvaarden en een permanent gevoel van onveiligheid. Dit werd – al dan niet onbewust – doorgegeven op de rest van het gezin. Zo groeide een naoorlogse generatie op zonder de vrijheid om bijvoorbeeld emoties te tonen en voor je mening uit te komen.

Deze mentale beperkingen werden door hun kinderen later in hun leven weer uitgedragen in de manier waarop zij omgingen met anderen: met collega’s, met leidinggevenden, met hun partners én met hun eigen kinderen. Hierdoor dreigt er ook een derde generatie oorlogsslachtoffers ontstaan.

Initiatiefnemer van Stichting Lotus.nu, Eelco Jongenburger, is zelf een tweede generatieslachtoffer en is in behandeling bij Stichting Centrum 40/45. De beslissing om zich te laten behandelen was niet gemakkelijk, maar Eelco merkte dat hij zijn trauma’s overdraagt op zijn eigen kind, die daarmee een derde generatie slachtoffer dreigde te worden. Daarom wil Eelco via Lotus.nu meer aandacht vragen voor deze trauma’s en ook andere slachtoffers helpen.

‘Vrij Bezet’ is een plan dat vier jaar duurt en bestaat uit:
1. Fase 1: ‘Breek de stilte’
2. Fase 2:’Kom met verhalen’
3. Fase 3: ‘Vredesbewegingen’
4. Fase 4: ‘Hoe vrij ben jij?’

www.stichtinglotus.nu