Stut richt zich – zowel wat de spelers betreft als het publiek – op mensen die zich aan de randen van het maatschappelijk veld bevinden. Het zijn mensen die om wat voor reden niet echt meedoen in de Nederlandse samenleving en die niet vanzelfsprekend in aanraking komen met (podium)kunsten. Stut geeft een podium aan deze mensen die anders niet gehoord of gezien worden, maar wel een indrukwekkend verhaal hebben en de moed om dit te vertolken op het podium.
De spelers van Stut staan vaak voor het eerst in de spotlights, zij zijn onervaren op het toneel maar wel de ervaringsdeskundigen van en ín hun verhaal. Stut motiveert mensen hun grootste talent in te zetten op het podium: hun authenticiteit. Als geen ander is Stut vervolgens in staat de juiste theatrale middelen in te zetten om de spelers te laten schitteren in een artistiek interessante voorstelling. Dat maakt Stut tot Stut. De grondlegger van het community theater in Nederland is nog altijd een groot voorbeeld op dit gebied.
Stut maakt grote theatervoorstellingen die langer op tournee gaan en ook projecten die eindigen in presentaties voor een klein publiek. De voorstellingen worden in theaters gespeeld maar juist ook op locaties dichterbij de doelgroep zoals in het asielzoekerscentrum, de daklozenopvang, scholen, de tbs-kliniek, buurthuizen, verzorgingstehuizen en bij sociale organisaties. Stut zoekt steeds opnieuw naar manieren om doelgroepen te bereiken voor wie de weg naar actieve of zelfs passieve cultuurparticipatie afgesloten is.
Stut Theater