Onbegrensde Zaken | De Nobelaer
De unieke kracht van dit cultuurhuis in Etten-Leur is de combinatie van podiumkunsten, kunsteducatie, bibliotheek en sociaal/culturele activiteiten. Dat alles niet alleen onder één dak, maar ook onder één bestuurlijke vlag.
24819
page-template-default,page,page-id-24819,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Vroegere termen als theater of bibliotheek dekken al lang de lading niet meer voor De Nobelaer. Daarom afficheert De Nobelaer zich liever als cultuurhuis – een uitnodigend pand waar alle culturele registers worden opengetrokken voor de inwoners van Etten-Leur.

In de bibliotheek maken jongeren hun schoolwerk, luisteren peuters ademloos naar de voorgelezen verhalen, worden workshops poëzie gehouden, wedstrijden uitgeschreven en is er het Digi-Taalhuis voor hulp bij digitale kwesties of voor wie beter Nederlands wil leren spreken. In diverse ateliers en studio’s worden voor verschillende leeftijdsgroepen muziek-, dans-, theater-, beeldende kunst en foto/filmcursussen gegeven. Onder het dak van de Nobelaer huist tevens een speel-o-theek en dan zijn er natuurlijk de theaterzalen: De Justus, een multifunctionele zaal met 500 zitplaatsen en De LizZ die ruimte biedt aan voorstellingen, popconcerten, repetities, cursussen en lessen. Hiernaast is er nog de kleinere Muze met 90 zitplaatsen, die ook gebruikt wordt als dans- en theaterstudio. Tot slot is er naast cultuur binnen De Nobelaer ook plek voor sociaal-culturele activiteiten en maatschappelijke initiatieven. De open toegankelijke huiskamer in het hart van het gebouw nodigt uit voor het drinken van een kopje koffie, maar wordt ook gebruikt door bijvoorbeeld leden van de LHBTI-gemeenschap als laagdrempelig steunpunt voor mensen met vragen omtrent gender en seksualiteit. Ook werkt De Nobelaer samen met dagbesteding Avoord, en verzorgt dans-muziek-beeldend workshops voor mensen met beginnende dementie.

Sinds De Nobelaer in 2022 een nieuw pand betrok, wordt nog harder dan voorheen gewerkt aan de belofte van verdieping en vernieuwing, waarbij kruisbestuiving het motto is. Dat is letterlijk zichtbaar in het gebouw met doorkijkjes tussen de verschillende functionele ruimtes. De vruchtbare interactie uit zich echter vooral in de programmering waar steeds vaker gezocht wordt naar verbinding tussen de podiumprogramma’s, de bibliotheek en kunst-educatieve tak van De Nobelaer.

https://www.denobelaer.nl