Onbegrensde Zaken | Kunstplatform Link
Kunstplatform Link opende in september 2023 haar deuren in het hart van Zwolle. Drie kunstenaars namen het initiatief voor een laagdrempelige en gratis expositieruimte voor hoogwaardige, experimentele hedendaagse kunst.
Kunstplatform Link, Zwolle, Marko de Kok, Jacomijn Schellevis, Ewoud Bakker, kunsteducatielessen,
25056
page-template-default,page,page-id-25056,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Marko de Kok, Jacomijn Schellevis en Ewoud Bakker vonden elkaar in een gemeenschappelijke missie: goede hedendaagse kunst toegankelijk maken voor iedereen. Zwolle miste in hun beleving de mogelijkheid om spontaan ergens tegenaan te lopen zonder eerst een trap op te klimmen of een toegangskaartje te kopen. De hanzestad ontbeerde met andere woorden een plek voor het ‘middensegment’ – naast de bekende kunsthuizen Het Langhuis en CW12 en topmusea Anningahof en De Fundatie.

 

In die leemte voorziet LINK met als hoofdlocatie de ruimte aan de Voorstraat en daarnaast de satellietlocatie ‘In Transit’ op het station van Zwolle. In de Voorstraat worden elke twee maanden nieuwe exposities van het werk van hedendaagse kunstenaars gepresenteerd.

Daarnaast biedt Link basisscholen kunsteducatielessen aan. In de lessenserie Cultuuravontuur: Wat zie jij? Kom kunst kijken bij LINK onderzoeken kinderen de hedendaagse experimentele kunstwerken die tentoongesteld worden. Er wordt naar kunst gekeken en besproken wat ze zien, waar het kunstwerk van gemaakt is, wat de kunstenaar wil vertellen. Ook gaan de kinderen zelf aan de slag in de workshopruimte en maken een werkstuk geïnspireerd op de kunstinstallaties.

 

Volgens artistiek coördinator Marko de Kok leidt het bekijken van experimentele en abstracte kunst tot de vorming van nieuwe neurale verbindingen in de hersenen, wat de creativiteit stimuleert en mensen in staat stelt om deze creativiteit toe te passen in diverse situaties, zelfs als ze de kunst niet volledig begrijpen. En daar kun je natuurlijk maar beter vroeg mee beginnen.

 

https://www.l-i-n-k.nl/