Onbegrensde Zaken | LUX
LUX is een onafhankelijk en vrijzinnig podium in Nijmegen voor nieuwe ontwikkelingen in kunst, cultuur en media. LUX programmeert film, debat, theater, dans en muziek en is initiatiefnemer van de Filmhub Gld. LUX is het grootste arthouse van Europa.
LUX, onafhankelijk, fulmhuis, podium, Nijmegen, kunst, cultuur, media, programmering, film, debat, theater, dans, muziek, Filmhub, Gelderland, arthouse
22952
page-template-default,page,page-id-22952,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

LUX is een onafhankelijk en vrijzinnig podium in Nijmegen voor nieuwe ontwikkelingen in kunst, cultuur en media. Het is een plek waar ruimte is voor spraakmakende programma’s, van arthouse films en vlakkevloertheater, tot dans, muziek, debat en gesprek, en alle combinaties daarvan. Lux heeft zeven filmzalen, een theaterzaal en verschillende andere ruimten.

 

Van oudsher heeft LUX een grote maatschappelijke rol. Voortgekomen vanuit de fusie tussen het Filmhuis Nijmegen en politiek-cultureel centrum O42, verenigt het vanaf het prille begin film en debat met een sterk engagement. LUX werkt samen met partners uit allerlei vakgebieden en domeinen zoals de Radboud Universiteit, Radboud Reflects, zorginstelling Driestroom en de organisatie voor maatschappelijke vraagstukken Spectrum. Daarnaast werkt LUX samen met Nijmeegse culturele partners, mediaorganisaties, theatermakers en lokale en nationale collega-filminstellingen als Movie Machine en EYE Amsterdam.

 

LUX was in 2018 voortrekker en aanjager van de Filmhubs, waarvan nu zowel in Nijmegen als in Den Haag een pilotversie loopt. LUX startte in mei 2019 met de ‘FilmHUB GLD’ – een FilmHUB voor film- en beeldeducatie in Gelderland – gericht op het primair en voortgezet onderwijs.

www.lux-nijmegen.nl