Onbegrensde Zaken | VSB Fonds – nieuw beleid
22499
post-template-default,single,single-post,postid-22499,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

VSB Fonds – nieuw beleid

Op 26 februari 2019 waren we in Utrecht bij het VSB-fonds. Hun beleid is met ingang van 1 januari 2019 veranderd en we hadden behoefte aan een overzicht van de huidige mogelijkheden. Hieronder een kort verslag van het gesprek, de beleidslijnen en de essentie van het fonds.

 

Het VSB Fonds is een maatschappelijk fonds dat bij wil dragen aan een mooiere samenleving. Het fonds heeft twee aandachtsgebieden:

Mens en maatschappij
Het gaat hier om actief burgerschap van groepen mensen. Vaak zijn dit beginnende initiatieven, die gericht zijn op kwaliteit van leven van groepen. Er zijn twee pijlers:

  1. De verwerving van competenties zodat iedereen mee kan doen
  2. Projecten in buurten en wijken gericht zijn op ontmoeting

 

Kunst en Cultuur
Deze subsidie is voor organisaties met een publieksfunctie. Primair zijn dat presenterende instellingen (bijvoorbeeld podia en festivals). Het gaat om het bereiken van nieuwe publieksgroepen, er moet een marketinganalyse gemaakt worden, met daarin een publieksdoel en een aanpak. Er kan ook aangevraagd worden voor een nieuwe manier van publieksbegeleiding of de verbouwing van een instelling, maar alleen als dit verschil maakt in het bereiken van publiek.

 

In tegenstelling tot het eerdere beleid zijn er veel minder mogelijkheden voor makers. Er is immers maar een smal segment van makers die een eigen publieksaanpak hebben. Het gaat hier meestal om community art en kunstproducties met een maatschappelijk effect. Culturele en maatschappelijke doelen gaan hand in hand bij het huidige beleid van het VSB Fonds.

 

Werving en scholing vrijwilligers
Er zijn mogelijkheden voor de werving en scholing van vrijwilligers. Het doel hierbij is dat dit een impuls moet geven aan de publieksontwikkeling. Vrijwilligers zijn dus de ambassadeurs die zorgen voor een ander of nieuw publiek.

 

Amateurkunst
Het gaat hier om bijzondere samenwerkingen waardoor de amateurdeelnemers zich kunnen ontwikkelen, plaatsvindend op bijzondere plekken met een spinoff naar de omgeving.

 

EducatiAlleen voor organisaties die vaste samenwerkingen hebben met scholen. Er moet sprake zijn van niet alleen binnenschoolse educatie ook buitenschools.

 

Meer informatie op de website van het VSB fonds. Kom je er niet uit, of heb je er geen zin zelf subsidie aan te vragen? Wij kunnen je helpen.