Riboet betekent reuring – drukte of levendigheid – in het Maleis. Riboet Verhalenkunst brengt leven in culturele instellingen als musea en erfgoedinstellingen. Met eigen artistiek talent van filmer Martijn Grootendorst, communicatiedeskundige Wendy Ripassa en theatermaker Elsbeth Vernout en in samenwerking met kunstenaars uit verschillende disciplines, organiseert Riboet Verhalenkunst verhalenprogramma’s en evenementen.
De Riboet activiteiten vinden zowel binnen als buiten de muren van erfgoedinstellingen plaats rondom thema’s die persoonlijk en tegelijkertijd universeel zijn. Terugkerende onderwerpen zijn bijvoorbeeld migratie, verhalen van aankomst en vertrek en de band tussen inwoners en hun stad of buurt. De erkenning van Indonesisch en Moluks Nederland staat hierin vaak centraal. De gekozen thema’s sluiten aan bij exposities of collecties én spreken mensen met verschillende achtergronden aan.
Riboet Verhalenkunst start altijd met het ophalen of verzamelen van verhalen (oral history). Bezoekers van een tentoonstelling, mensen die wonen in de buurt van het museum of andere belanghebbenden worden gevraagd hun eigen verhaal te vertellen. Hiervoor creëert Riboet een live theatrale setting en zet speciale vertelattributen in zoals de Verhalenkast, de Verhalenschommel, de Vertelmobiel en de Verhalenbetjak. De verhalen die loskomen inspireren vaak andere mensen ook om hun ervaringen te delen. De getuigenissen worden gefilmd en vinden vervolgens zélf een plek in exposities, op sociale media én worden als immaterieel erfgoed ook opgenomen in de musea collecties/archieven. Bovendien vormen deze verhalen mede het fundament voor Café Riboet, waar op basis van deze persoonlijke verhalen een podiumprogramma met muziek, poëzie, theater, dans en video wordt vormgegeven. Zo krijgen de verhalen een tweede leven.
Riboet weet met deze aanpak ‘passief’ publiek actief te verbinden met culturele/erfgoedinstellingen en musea. Dat heeft voor zowel musea en ons erfgoed, als de betrokken mensen en daarmee de maatschappij, een grote meerwaarde.