Onbegrensde Zaken | Stichting Ligconcert / Pianoduo Sandra & Jeroen van Veen
Sterpianisten Sandra en Jeroen van Veen leerden elkaar als studenten al improviserend aan de piano kennen. Inmiddels spelen zij al meer dan dertig jaar samen op één of twee piano’s. Ook kan Jeroen zich bedenker en ontwikkelaar noemen van het Ligconcert
24839
page-template-default,page,page-id-24839,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

De specialisatie van sterpianisten Sandra en Jeroen van Veen ligt op het terrein van de minimalistische muziek. Hun cd met de Complete werken Piano Vierhandig van Erik Satie kreeg een 10 voor de uitvoering èn voor de artistieke kwaliteit (ClassicsToday.com). Zij zijn misschien wel het meest bekend geworden door hun uitvoeringen van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Hun cd van dit werk werd door Ten Holt zelf tot de beste opname van zijn werk bestempeld.

Sandra heeft naast haar concertleven een passie voor lesgeven, Jeroen is initiatiefnemer van vele concertseries in Nederlandse en internationale grote zalen. Ook kan Jeroen zich bedenker en ontwikkelaar noemen van het Ligconcert®.

Dit Ligconcert® biedt een bijzondere beleving van een muziekuitvoering: het publiek luistert er liggend naar. Jeroen van Veen bedacht het ligconcert omdat hij zelf graag bij zijn moeder onder de vleugel lag als zij pianospeelde. De directheid van de klank en de ervaring om liggend naar muziek te luisteren vond hij fascinerend. Hij bedacht dat veel mensen ook thuis graag ‘horizontaal’ op de bank naar muziek luisteren. Waarom dan niet in de concertzaal?

Sinds 2005 geven Sandra en Jeroen dan ook ligconcerten. In het seizoen 2010-2011 deden ze ruim zestig theaters aan die daarvoor de stoelen uit de theaters droegen. Luisteraars namen zelf een luchtbed of yogamatje mee voor de concerten. Sinds de samenwerking met het Theaterkantoor is het ligconcertconcept verder uitgewerkt en ook geprofessionaliseerd. Er werd een bedrijfsnaam ‘Ligconcert’ gedeponeerd en een gelijknamige stichting in het leven geroepen.

Er zijn inmiddels ligconcerten uitgevoerd met Canto Ostinato voor twee piano’s, The best of Einaudi door Jeroen en later ook Einaudi/Yiruma/Tiersen. Veel bijzondere locaties vormden al het decor: bijvoorbeeld het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, de Werkspoorkathedraal in Utrecht, Radio Kootwijk, de Van Nelle Fabriek en de Fokker Terminal. Steeds opnieuw biedt het ligconcert een unieke belevenis en het smaakt voor veel bezoekers nog altijd naar meer.

www.ligconcert.nl