Onbegrensde Zaken | Zouka
24498
page-template-default,page,page-id-24498,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Zouka

Zouka maakt en vertelt authentieke verhalen. Voor maatschappelijke opdrachtgevers, maar ook documentaires of theatervoorstellingen op eigen initiatief. Broer en zus Abdelkarim El-Fassi en Asma El-Fassi staan samen aan het roer van Zoeka.

De El-Fassi’s produceerden als autodidacten twee documentaires over de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders: Mijn vader, de expat en Toen ma naar Mars vertrok. Hierbij verzorgde Asma de productie en was Abdelkarim verantwoordelijk voor het concept en de regie. Deze films werden als uitgangspunt gebruikt voor een theatervoorstelling, die aansluitend werd vertoond.
De aangrijpende voorstellingen werden door een groot publiek bezocht, veelal bezoekers die zich normaal gesproken niet gauw laten zien in theaters als Carré: jongvolwassenen en gezinnen met een migratieachtergrond, Nederlanders met wortels in verre gronden en jonge mensen in straatkleding. Dat lukt Asma en Abdelkarim door dicht bij zichzelf te blijven en authentieke verhalen te vertellen, onbevooroordeeld en liefdevol, direct en onomwonden. Maar ook door film en theater te combineren in één programma, waarbij de interactiviteit van theater wordt ingezet om de betrokkenheid van bezoekers te vergroten en de drempel tot theaterbezoek te verlagen.
Op dit moment – we schrijven 2022 – staat er een nieuw project op stapel: De makers doken in hun eerste voorstellingen in de geschiedenis van de eerste generatie immigranten of expats en spraken over de weg die ze hebben afgelegd van Marokko naar Nederland. Ze gingen het gesprek met hun ouders aan over allerlei facetten van hun migratie naar Europa, een uniek gegeven. Het resulteerde in twee onconventionele en liefdevolle portretten van een generatie waar vaak over gesproken wordt, maar nauwelijks mét.
PORTE BAGAGE is daar een logisch vervolg op. Opnieuw staat in Porte Bagage de levensgeschiedenis van een Marokkaans Nederlands gezin centraal, met daarin verweven thema’s als migratie, familie en thuiszijn. Daarnaast spelen we dit keer ouder worden, dementie en zorg voor ouderen mee. En dit keer kiezen de El-Fassi’s niet voor de documentaire vorm, maar kiezen ze voor een nieuwe theatervorm, geïnspireerd door het klassieke theater variété.

Porte Bagage wordt een rauwe authentieke multidisciplinaire voorstelling die bestaat uit een speelfilm (circa 90 min) en theatermonoloog (circa 45 min). De film en het theaterstuk sluiten qua inhoud op elkaar aan en zullen waar mogelijk interactief zijn.

www.zouka.nl